Zeilschool de Kikkert staat al tientallen jaren bekend als een van de beste zeilscholen in Nederland. Op drie verschillende locaties in Nederland geven zij zeillessen aan kinderen en volwassenen. Tegelijkertijd verzorgen zij ook opleidingen voor nieuwe en ervaren zeilinstructeurs. Hier komt echter veel bij kijken. 

De Kikkert gebruikt daarom nu al 3 jaar GPAL in hun opleidingen voor zeilinstructeurs. Door video instructies op een innovatieve manier in te zetten kunnen zij instructeurs sneller naar een hoger niveau tillen en tegelijkertijd de administratieve last van de opleiding verlichten. Twee vliegen in één klap dus! 

Benieuwd hoe de Kikkert dit heeft aangepakt? Lees het in deze case! 

De Challenge

Bij het opleiden van zeilinstructeurs komen veel administratie taken kijken. Als zeilinstructeur in opleiding moet je namelijk een proeve van bekwaamheid aantonen om een bepaalde kwalificatie te halen. Oftewel, je moet kunnen laten zien dat je bepaalde competenties en skills hebt opgebouwd tijdens je opleiding voordat je op een hoger niveau les mag gaan geven. 

Voorheen werd er aan instructeurs gevraagd een portfolio op te bouwen door wekelijks een zelfreflectie te schrijven over wat zij die week geleerd hadden. Dit was niet alleen erg onhandig, maar ook lastig bij te houden door een gebrek aan tijd. Zo legt Oscar uit: 

”Je kunt je voorstellen dat je het als zeilinstructeur op een zeilschool altijd wel druk hebt. Van half 8 ‘s ochtends tot 12 uur ‘s nachts ben je bezig met de kinderen vermaken en daarnaast ben je ook nog bezig bent met je eigen ontwikkeling. Als je dan ‘s avonds ook nog eens een nagesprek moet voeren en een stuk portfolio moet schrijven doe je dat eigenlijk niet meer geconcentreerd en leer je niet echt.”
– Oscar, bedrijfsleider binnen de Kikkert

De challenge is duidelijk: Video inzetten om instructeurs beter en sneller op te leiden en meteen de administratieve taken van de opleiding te verlichten. 

De Aanpak

Het bijzondere aan Zeilschool de Kikkert is dat zij GPAL op een hele innovatieve manier inzetten. Zo wordt GPAL op de zeilschool niet alleen ingezet als kennisbank, waarin zeilinstructeurs toegang krijgen tot handige instructievideo’s in de GPAL app, maar ook als zelfreflectie tool en om de leer progressie bij te houden. 

Video’s inzetten voor de progressie 

Zeilinstructeurs in opleiding worden begeleid door een coach waarmee ze vaak dagelijkse een evaluatiegesprek voeren over hun vooruitgang in het leertraject. Een coach komt dan bijvoorbeeld evalueren hoe de instructeur een oefening uitvoert zoals  ‘het organiseren van drie bootjes op het water’. Voorheen werd deze evaluatie aan het einde van de dag uitgetypt door de instructeur en vervolgens geplaatst op een gezamenlijke drive. Dit kostte niet alleen erg veel tijd, maar werd door sommige instructeurs ook ervaren als vervelend werk of saai. 

Met GPAL maken instructeurs nu meteen na het gesprek ter plekke een video van zichzelf waarin zij een korte samenvatting geven van het evaluatiegesprek. Dit is een stuk sneller dan de evaluatie uittypen en ook een stuk makkelijker en leuker. De coach kan ook de progressie van een instructeur makkelijk bijhouden in de GPAL app en eventueel op video’s reageren. 

“Door een video van jezelf te maken meteen na het evaluatiegesprek, ben je dan om 11h ‘s ochtends al klaar met je administratie. Zo wordt de tijd van instructeurs niet alleen beter benut, maar komt het ook ten goede van de sfeer van stafleden die nu ‘s avonds meer tijd voor zichzelf hebben.”
– Oscar, bedrijfsleider binnen de Kikkert

Ook kan de instructeur korte video’s maken over wat hij geleerd heeft op het moment dat hij de handelingen uitvoert. Zo wordt makkelijk en snel een portfolio opgebouwd die later als proeve van bekwaamheid kan worden gebruikt. 

 

 

De Resultaten

Een beter opleiding voor instructeurs

Een voordeel van GPAL is vooral te zien in de innovatieve manier waarop de Kikkert hun mensen opleidt. Zo wordt de GPAL app gebruikt om de opleiding te verbeteren door nieuwe instructeurs snel en makkelijk toegang te geven tot de lesstof, voor de opleiding begon. 

Voorheen kwamen nieuwe instructeurs naar de zeilschool zonder enige voorbereiding. Aan het begin van het opleidingstraject werd er dan veel tijd besteed aan het behandelen van de theorie, terwijl er weinig tijd overbleef om echt te oefenen. Via de GPAL app krijgen nieuwe opleiders nu toegang tot korte instructievideo’s over de meest relevante kennis die zij nodig hebben. Op deze manier kunnen zij zich van te voren al goed voorbereiden en blijft er veel meer tijd over om te oefenen op locatie. Hierdoor gaat het niveau van instructeurs een stuk sneller omhoog. 

“Het slagingspercentage van instructeurs ligt denk ik wel twee keer zoveel hoger nu we GPAL gebruiken om kennis vooraf te geven en er meer tijd is om te oefenen. Vooral als je maar een weekend hebt om iemand op te leiden, scheelt dat gewoon echt heel veel tijd en de kwaliteit gaat dan echt heel veel omhoog.”
– Oscar, bedrijfsleider binnen de Kikkert 

Minder administratie, meer tijdwinst! 

Het gebruik van instructievideo’s zorgt er niet alleen voor dat de kwaliteit omhoog gaat, maar bespaart ook nog eens veel tijd. Voorheen moest er namelijk veel voorbereid worden voor de komst van nieuwe zeilinstructeurs in opleiding. Zo moest er elk jaar een schema uitgedraaid worden en een hoop presentaties voorbereid worden voor een nieuwe opleidingsgroep. Die kennis is nu in een keer verfilmd en opgeslagen geborgd in GPAL en kan makkelijk gedeeld worden met nieuwe groepen, elk jaar opnieuw. 

“Met GPAL kun je kennis super makkelijk borgen, standaardiseren en delen met nieuwe instructeurs elk jaar opnieuw. Dat scheelt echt een hoop tijd in onze voorbereiding. En mocht het ooit veranderen, dan kun je in de app heel makkelijk iets wijzigen of toevoegen”
– Oscar, bedrijfsleider binnen de Kikkert 

Ook tijdens het trainingsproces is er veel tijdwinst behaald voor de coaches en niet-zelfstandige instructeurs. Een groot deel van de administratieve lasten zijn met GPAL namelijk weggehaald. In plaats van dat instructeurs een langdradige evaluatie moeten schrijven en uploaden in de juiste online omgeving, hoeven ze nu alleen nog maar een korte video op te nemen die ze binnen enkele seconden makkelijk via de telefoon in de GPAL app kunnen zetten. 

Zo zien we maar weer eens dat iets kleinere organisaties zoals de Kikkert vaak een stuk beter innoveren op het gebied van leren en trainen dan grote organisaties. 


Benieuwd wat GPAL voor jouw organisatie kan betekenen? 

Neem hier contact op.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google
    Privacy Policy and
    Terms of Service apply.